"Promotrite pomno onoga koji je od grešnika podnio takvo protivljenje protiv samoga sebe, da ne sustanete i ne klonete duhom! Još se, naime, u borbi protiv grijeha niste oduprli do krvi…" Hebrejima 12:3-4

Sotona se protivi novom obraćeniku a sigurno se još žešće protivi i suprostavlja kršćaninu koji se bori i žudi za višim standardima kršćanskog života. Duhom ispunjen život nije, kao što mnogi misle, miran život prepun zadovoljstva. Upravo je suprotno tome istina.
Gledajući s jedne strane to je put kroz zakrčenu prašumu; s druge pak strane je žestoka borba s Đavlom. Bilo kako gledano, život je uvijek borba. Ponekad je kao rovovska bitka s našom naravi, kad je teško odrediti konfuzno postavljene neprijateljske linije ili sa sigurnošću reći koji poticaj dolazi od Duha a koji od tijela…
Želim reći, da ako želimo izbjeći borbu i konfuziju, moramo se samo povući i prihvatiti danas opće prihvaćenu struju kršćanstva i prepustiti se nižem stupnju kršćanstva kao normalnom. To je upravo sve što Sotona želi postići ! To će prizemljiti našu snagu i silu svjedočanstva, zaustaviti naš rast i uvrstiti nas među “bezopasne za kraljevstvo tame”.
Kompromis skida sav pritisak. Sotona nema razloge baviti se čovjekom koji se prestao boriti. Cijena će pak odustajanja biti mirna stagnacija. Mi, sinovi vječnosti, jednostavno si ne možemo pruštiti takav luksuz !
Gospodine, ne dozvoli mi da se kompromitiram kako bih smanjio pritisak. Odmakni od mene ideju “mirne stagnacije”, dokle god je u meni dah da ti služim.