¨ Pazite što slušate !¨ Marko 4:24
Gospodin Isus nas upozorava da budemo oprezni što slušamo. Naša je odgovornost za sve ono što ulazi u nas kroz uši, i jednako smo odgovorni upotrijebiti što čujemo na ispravan način.
Ne bi trebali slušati što je očito lažno na prvi pogled. Kultovi se propagiraju na vrlo napadan i besraman način. Uvijek traže one koji su spremni slušati. Apostol Ivan u svojoj drugoj poslanici zapovijeda da ih ne primamo u kuću, pa čak ni pozrdavljamo. Oni su protiv Krista.
Ne moramo slušati ono što je zavodljivo i subverzivno. Mladi ljudi u školama, fakultetima, seminarima, često su dnevno izloženi sumnjama, poricanjima, pa čak i ismijavanjima Božje Riječi. Slušaju kako se čuda razumski objašnjavaju, Gospodin se Isus optužuje da teži za slavom a jednostavno se značenje Svetog pisma razvodnjuje. Nemoguće je sjediti na takvim razarajućim predavanjima a ne biti zaražen njima. Čak i ako učenikova ili studentova vjera time nije uništena, njegov je um zaražen.
¨Može li tko nositi oganj u njedrima a da mu se odjeća ne upali?
Može li tko hoditi po živom ugljevlju a svojih nogu da ne ožeže?¨
Izreke 6:27,28
Odgovor je vrlo očit – nemoguće.

Nemoramo slušati bilo što je nečisto ili pre-sugestivno. Najgori oblik zagađenja danas je zagađenje ljudskih umova. Moguće je jednom riječju opisati večinu novina, magazina, knjiga, radio i TV programa, filmova, ljudskih rasprava…a to je NEČISTOĆA – TARAŽENOST.
Stalnim izlaganjem nečistoći te vrste, kršćanin je u opasnosti izgubiti osjetljivost na grijeh. No, to nije jedina opasnost ! Upijamo li nečistoće na ovakav ‘bezazlen’ način, one će nam dolaziti i priganjati nas u našim ‘najsvetijim’ trenucima.

Ne smijemo puniti naš um bezvrijednim i zavodljivim sadržajem. Život je prekratak a naš je zadatak pre značajan i urgentan.

Upravo suprotno, moramo biti oprezni i osjetljivi na slušanje Božje Riječi ! Što više poniremo u Riječ svojim umom, i poslušni smo njezinim svetim zapovijedima, to ćemo više posijedovati Kristovu misao i preobličavati se u Kristov lik a suprotno tome, sve ćemo više biti od moralne i duhovne izopačeosti i zaraženosti okoline u koj živimo !