¨ što mislite što je vrijednije; zlato ili hram koji posvećuje zlato ? ¨  Matej 23:17

Književnici i Farizeji Isusovog vremena mislili su ako se čovjek zakune  Hramom, nije obvezan  ispuniti obećanje. Ali, zakune li se hramskim zlatom, to je već drukčija priča. Tada je dužan ispuniti obećanje. Istu su krivu razliku pravili zaklinjanjem žrtvenikom i žrtvom na oltaru.  Zakletva žrtvenikom mogla se ne ispuniti ali zakletva žrtvom na žrtveniku ne ! Isus im je ukazao da je njihovo poimanje vrijednosti totalno iskrivljeno. Hram je taj koji zlatu daje posebnu vrijednost, i žrtvenik daje osobit značaj žrtvi ! Hram je bio Božje prebivalište na Zemlji. Najveća čast za bilo koje zlato bilo je da bude ukras u Hramu. Kuća Božja mu je davala  neprocjenjivu vrijednost. Isto je bilo i sa žrtvenikom i žrtvama. Žrtvenik je bio sastavni dio službe Bogu. Najveća čast svakoj životinji bila bi da bude žrtvovana na žrtveniku u Božjem Hramu. Turist u Parizu kupio je jeftinu ogrlicu u dućanu već korištene robe (secondhand). Nemalo se iznenadio po odlasku kući, na carini je morao platiti visoku pristojbu za istu. Znatiželjan, otišao je u draguljarnicu gdje je dobio ponudu mnogo veću od cijene koju je platio u Parizu. Otišao je u drugu draguljarnicu i dobio mnogo bolju ponudu. Šokiran upita vlasnika draguljarnice zbog čega ogrlica toliko vrijedi i vlasnik mu pod povećalom pokaže natpis: ¨Napoleon Bonaparte – to Josephin¨. Napoleonovo ime je ogrlici pridavalo veliku vrijednost.
Nadam se da je vrlo jasno kakve to ima veze s nama ! Sami po sebo smo ništa i ništa ne možemo učiniti. Naše zajedništvo s Isusom i u Njegovoj službi izdvaja nas i posvećuje na poseban način. Spurgeon reče: ¨Tvoja povezanost s Golgotom je najbolje u tebi¨. Možeš imati briljantan um i za to moraš biti zahvalan. Jedino ako taj um koristiš na slavu Isusa Krista, on dostiže svoju najuzvišeniju svrhu i cilj. Isus Krist posvećuje tvoj um i daje mu iznimnu vrijednost. Možda imaš sposbnosti i talente koje je svijet spreman bogato platiti. Možda misliš da je crkva beznačajna za korištenje istih. Upravo je crkva ta koja posvećuje tvoje talente i daje im nevjerojatnu vrijednost a nisu tvoji talenti koji posvećuju crkvu !!!
Imaš li mnogo novca ? Možeš ga razbacati, potrošiti na sva moguća zadovoljstva –ili – utrošiti ga za Božje kraljevstvo. Najbolje utrošen novac, vrijeme, sposobnosti, talenti , jesu za navješčivanje Isusa Krista i izgradnju Njegovog kraljevstva. Crkva Isusa Krista i Njegovo kraljevstvo posvećuju i daju pravu vrijednost svemu što jesi i imaš, a ne obratno !!!